Какво е тиксо?

Тиксото представлява самозалепваща лента, чиято структура се състои от няколко основни слоя. Първият основен слой е носещият (Backing material или carrier). Той може да бъде от различни видове полимерни, като BOPP (биаксиално ориентиран полипропилен), OPP (еднопосочно ориентиран полипропилен), хартия или дори плат за някои специални тикса. От носещият слой се определя издръжливостта на тиксото към натоварвания. Тоест, колкото по-голяма дебелина има носещият слой, толкова по-тежки товари може да се опаковат със съответното тиксо. Тиксото,  което се изпозлва за индустриално и общо приложение най-често е на основата на BOPP. Не е препоръчително да се изпозлва ниско качественото тиксо при отговорни приложения, поради ниската устойчивост в напречно и надлъжно направление, поради което тиксото се къса лесно и често още при поставянето или се отлепя след кратък период от време(наблюдава се най-често при тиксото произведено в Китай и при други ниско качествени марки.

Другият основен слой в структурата на тиското е лепилният слой. Лепилата, които се използват в производството на тиксо са много и различни видове и на различна основа. Най-общо може да се подредят в три категории:

  • Лепило на основата на синтетичен каучук
  • Лепило на основата на естествен каучук
  • Лепило на водна основа

Качествените самозалепващи ленти са с лепила на основата синтетичен или естествен каучук, докато тези на водна основа са с ниско качество и произвеждани основно в Азия. През последните години тиксото с естествен каучук бавно, но сигурно и постоянно отстъпва място на това с синтетичен каучук поради множество фактори. Тиксото на водна основа пък се използва основно при непритенциозни приложения, като негови основни недостатъци са слабата адхезия(залепяне), неравномерното залепяне, силно токсично при вдишване на изпаренията при продължителна работа и други. Друг съществен недостатък на тиксото на водна основа е, че не може да се използва на автоматични машини поради ниското му качество, което води до често блокиране на машините.

Тежестта на опакованите продукти, която може да издържа тиксото се определя от дебелината на носещия слой(carrier), като в последно време в България се наблюдава тенденция към изтъняването му за да се постигне по-ниска цена, което пък от своя страна води до наводняване на пазара предимно с ниско качествено тиксо, което по принцип е предназначено за опаковане на много леки товари. Съветваме ви да се обърнете към специалист в областта преди да пристъпите към закупуване на тиксо за да нямате проблеми на по-късен етап. Не се колебайте да ни потърсите на [email protected] или директно по телефона на някой от номерата на страницата за контакти!