Сравнителна характеристика на Солвент и Хотмелт тиксо

Кратко сравнение между тиксо на основата на естествен каучук (solvent) и тиксото на основата на синтетичен каучук (hotmelt). Често се случва потребителите на тиксо да не знаят точно с какъв вид тиксо работят, в резултат на което използват тиксо, което не винаги е най-подходящо за конкретното приложение. Важен фактор при избора на доставчик е цената, а това пък от своя страна дава предимство на доставчици, които предлагат предимно тиксо с ниско качество, което обикновенно е с лепило на водна основа (acrylic) и показва много слаби показатели, както при залепянето и работния температурен диапазон, така и при издръжливостта след залепяне при ниски температури.

Високо качество на достъпна цена

За да избегнете споменатите проблеми е препоръчително да използвате тиксо с лепило на основата на синтетичен или естествен каучук (solvent). В най-общия случай тиксото с синтетичен каучук е със средно от 10-20% по-висока цена от това на водна основа. В много от случаите недобросъвестни доставчици доставят на клиентите си китайско тиксо на високи цени, без да ги уведомяват за произхода или качествата на доставяния продукт. За да избегнете подобни ситуации, не се колебайте, позвънете ни за да получите професионален съвет и конкурентни цени за качествено тиксо! Ако вече ви е омръзнало да си имате проблеми с ниско качествено тиксо и сте решили да смените доставчика или поне продукта, идва и следващият въпрос – кое тиксо е подходящо за моето приложение ? Точно на този въпрос ще се опитаме да отговорим по долу. Ще сравним двата основни вида качествено тиксо по няколко критерия:

                                                                            Синтетичен каучук                 Естествен каучук

Сила на залепяне :                                                        ++                                            +++

Издръжливост на стайна тепература :                  +++                                           +++

Издръжливост на опън:                                             +++                                           +++

Цена :                                                                                ++                                               +

Залепяне върху трудни повърхности:                    ++                                             +++

Залепяне върху хартия/кашони:                             +++                                            ++

Залепяне при отрицателни температури:              +                                              +++

Издръжливост на отрицателни температури      +++                                          +++

Издръжливост на тежки товари:                             +++                                          +++

Заключение

Като извод от сравнението може да кажем, че тиксото на основа на синтетичен каучук превъзхожда това на основата на естествен каучук при употреба за залепяне на малки кашони, а солвент тиксото е по-добро при залепянето върху трудни повърхности и при по-отговорни приложения (нагънати тръби/повърхности и някои видове пластмаси). Тоест hotmelt тиксото е добър продукт заради отличните си показатели и балансираната си цена през голяма част от годината, особено, ако не се работи на открито с него. През зимните месеци е препоръчително да се използва solvent тиксо, на основата на естествен каучук.

Лепилото от синтетичен каучук (Hotmelt) започва да се размеква при температури над 40 градуса и не е подходящо за употреба при дълго слънцегреене и висока температура, но може да донесе значителни икономии при правилно използване. Тиксото със синтетичен каучук може да се използва за продукти, които ще биват замразявани. Запазва лепилните си свойства след като е залепено върху продукта на стайна температура, дори и след поставяне във фризера! Друг плюс и на двата вида тиксо е, че нямат характерната за акрилните ленти неприятна миризма. Тиксото с изкуствения каучук намира широко приложение в хранително вкусовата промишленост, докато естествения каучук решава дори най-отговорните задачи за залепяне на всякакви кашони.  Още информация за различните видове тиксо.

За отговорни приложение, ламинирани(промазани) или тежки кашони ви съветваме да заложите на солвент тиксо!

Отговор